Paul Grotenfelt

Lahjoitus Luonnontieteelliselle keskusmuseolle v. 2006.

Helsingin yliopiston tiedelehti YLIOPISTO nro 14/18.12.2006

sivu 38: Lahjoitukset Helsingin yliopistolle 2006/Lahjoja tieteelle


Insinööri Paul Grotenfelt lahjoitti Luonnontieteelliselle keskusmuseolle arvokkaan perhoskokoelmansa täydentämään eläinmuseon aineistoja. 

Sivu 40: (Eveliina Olsson)

Vanhan kokoelman uudet löydöt

- Harvoin saamme lahjoituksen, jossa on näin paljon uusia löytöjä, sanoo Luonnontieteellisen keskusmuseon museomestari Jaakko Kullberg.

Kullberg viittaa insinööri Paul Grotenfeltin Luonnontieteelliselle keskusmuseolle lahjoittamaan hyönteiskokoelmaan, jossa on yli 200 000 perhosta ja jonkin verran muita hyönteisiä.  Perhoset ovat olleet 87-vuotiaan Grotenfeltin systemaattisen keräilyn kohde 1930-luvulta lähtien.  Lahjoituksen helmi on Etelä-Euroopasta kerätty pikkuperhosaineisto, josta Kullberg uskoo löytyvän kymmeniä tieteelle ennestään tuntemattomia lajeja.
- Päiväperhosia kerätään paljon, ja ne tunnetaan yleensä hyvin, mutta pikkuperhosten keräily ei varsinkaan Pohjois-Euroopan ulkopuolella ole tavallista.  Siksi Grotenfeltin eteläeurooppalaisten pikkuperhosten kokoelma on erityisen merkittävä, Kullberg kertoo.

Grotenfelt on kerännyt kymmeniätuhansia ulkomaisia pikkuperhosia, joista jo 10 000 yksilöä on lähetetty ulkomaisille asiantuntijoille määritystä ja levinneisyystietojen tallennusta varten.  Suurin osa aineistosta määritetään kuitenkin Luonnontieteellisessä keskusmuseossa.  Määrityksen ohessa tieteelle uudet lajit kuvataan ja niille valitaan tyyppiyksilöt.
- Tyyppiyksilöt ovat museokokoelmien arvokkainta materiaalia.  Ne ovat perustutkimuksen kulmakiviä, jotka kantavat mukanaan tuntemiemme lajien identiteetin ja nimet, Kullberg sanoo.

Grotenfeltin kotimainenkin perhoskokoelma on harvinainen.  Jo toisesta avaamastaan laatikosta Kullberg löysi historiallisesti merkittävän pöllöyökkösen.  Se on kuvattu tieteelle uutena lajina vuonna 1980, mutta Grotenfelt oli kerännyt perhosen kokoelmaansa ensimmäisenä keräilyvuotenaan Hankoniemeltä neljäkymmentäviisi vuotta aiemmin 1935.  Yllättävä uusi löydös oli tavallisten Lieksasta kerättyjen metsänokiperhosten joukosta löytynyt idännokiperhonen, joka on kokonaan uusi laji ja Kullbergin mukaan elävä esimerkki siitä, että päiväperhosiakaan ei vielä tunneta läpikotaisin.

- Kotimaisesta kokoelmasta on löytynyt muitakin historiallisesti merkittäviä löytöjä, jotka muuttavat käsitystä eräiden lajien aikaisemmasta esiintymisestä ja levinneisyydestä.  Se, että tunnettujen lajien ensiesiintyminen tarkentuu vuosikymmeniä aiemmaksi, osoittaa, ettei kyseessä ole uustulokas vaan meillä vanha laji.  Tällä on merkitystä esimerkiksi arvioitaessa lajien uhanalaisuutta.

Uutta vuonna 2020

100Coleophora grotenfelti, Tabell & Kosorín 30.12.2020  

Yliopiston eläinmuseon kiitoskirje vuodelta 1973.

 

ELÄINTIETEELLINEN MUSEO SAA TÄTEN KUNNIOITTAEN
LAUSUA TEILLE KIITOKSENSA LÄHETTÄMÄSTÄNNE ALLA
MAINITUSTA LAHJASTA, TOIVOEN SAMALLA SAAVANSA
EDELLEENKIN PYSYÄ SUOSIOLLISESSA MUISTISSANNE.
HELSINGISSÄ 3 . PNÄ tammi KUUTA 1973